dilluns, 21 de març del 2016




    1. Cerca imatges que vagin bé per al teu blog  sobre Venècia.















    2. Cerca imatges sobre màscares venecianes.




    3. Cerca informació sobre Venècia, la seva història, la seva gastronomia i els seus costums.

Venècia (en vènet: Venessia, en italià: Venezia) és una ciutat del nord d'Itàlia, capital de la regió del Vèneto i de la província homònima. La seva població és de 266.181 habitants (els anomenats venecians), en un municipi de 421 km² del qual depèn la ciutat de Mestre, a terra ferma, i les illes de Murano, Burano i altres de menors. Limita amb els municipis de Campagna Lupia, Cavallino-Treporti, Chioggia, Jesolo, Marcon, Martellago, Mira, Mogliano Veneto (TV), Musile di Piave, Quarto d'Altino,Scorzè i Spinea.
La ciutat sorgeix sobre la llacuna de Venècia, dins el golf de Venècia, al nord-oest del mar Adriàtic. Es troba situada a una latitud de 45° 26′ nord i una longitud de 12° 19′ est.
La ciutat ha estat declarada patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El patró de la ciutat és sant Marc (25 d'abril). La festa del poble vènet se celebra, però, el dia 25 de març, data de la fundació de la ciutat.
Venècia és famosa avui dia pels seus certàmens internacionals com la Mostra de Cinema i la Biennal, i també per la Regata Històrica, que té lloc el primer diumenge de setembre.
D'orígens incerts, sembla que Venècia va néixer a conseqüència del flux de refugiats que, abandonant la planura del Vèneto empesos per la invasió per part dels longobards del nord d'Itàlia, el 568, es va retirar cap a les 118 illetes de la llacuna.
El nom Venècia antigament va identificar la regió de la gent vèneta (avui es diu Vèneto). En l'edat mitjana, Venècia (Vèneto) va dividir-se i l'Imperi bizantí controlava no més de la part de la llacuna i li deien solament Venècia. Quan le illetes de la llacuna van tornar-se una ciutat, Venècia va tornar-se el nom de la ciutat.
Situada a la frontera de l'Imperi bizantí, va desenvolupar un fort esperit d'independència que la va portar a ser una de les ciutats estat que van formar les Repúbliques Marineres, juntament amb Gènova, Pisa i Amalfi. El cap del govern era el dux(terme llatí; en vènet: Doxe; en italià: Doge), teòricament elegit per a tota la vida, però en la pràctica obligat sovint a deixar el mandat a conseqüència dels resultats insatisfactoris del mateix govern.
En l'època de més poder, Venècia controlava una gran part de les costes de l'Adriàtic i moltes de les illes de l'Egeu, incloent-hi Creta, i es trobava entre les principals forces comercials de l'Orient Mitjà. El territori de la república a més del Vèneto s'estenia en terres italianes fins al llac de Garda i al riu Adda, a Friuli, a Ístria i a Dalmàcia. Pel que fa a la mitjana de l'època, el govern dels propis territoris fou il·lustrat i moltes de les ciutats controlades per Venècia, com Bèrgam i Brescia, van reivindicar la sobirania veneciana durant l'amenaça d'invasions estrangeres.
El poder econòmic de Venècia s'originà en constituir-se en la frontissa entre el món subdesenvolupat d'Europa i el ric i desenvolupat món oriental (món musulmà, Índia i Xina).
En el segle XII, Venècia va ajudar l'Imperi bizantí contra els normands. A canvi, els venecians van obtenir, l'any 1082, el dret a comercialitzar amb l'imperi de manera exclusiva i sense pagar drets de duana. Aquest privilegi marcà l'inici de l'hegemonia de Venècia en el llevant.
L'any 1204, Venècia es converteix en un poder imperial després de la quarta croada, en la qual, amb el suport de Venècia, es va conquerir Constantinoble. Gràcies als beneficis que va obtenir, Venècia va construir una esfera d'influència coneguda com el ducat de l'Arxipèlag. Aquest imperi es va mantenir durant cinc segles.
La decadència econòmica de Venècia va ser causada per un canvi en la geografia de les relacions entre Europa i l'Orient. I cada vegada que una geografia s'esborra per deixar-ne pas a una altra, la història es mou.[1] L'any 1498, el dux de Venècia va rebre una notícia esfereïdora: el navegant portuguès Vasco de Gama havia aconseguit vorejar la costa africana fins a arribar al cap de les Tempestes (rebatejat com a cap de Bona Esperança) i continuar rumb a l'est, per obrir intercanvis comercials. Per a Venècia era una tragèdia. Fins llavors, l'Índia (que en aquella època era, junt a la Xina, el centre de producció mundial) no era accessible més que per una ruta terrestre controlada per Venècia. Aquest control li havia proporcionat moltes riqueses. Ara l'Orient estaria a prop de Portugal i de la resta d'Europa per via marítima i la ciutat del dux no serviria ja per a gran cosa.
Des d'un punt de vista de política religiosa, la República de Venècia sempre va ser gelosa de la pròpia autonomia en el terreny eclesiàstic i es va caracteritzar per una relativa tolerància respecte a altres confessions religioses. Aquest comportament independent va posar la ciutat sovint en conflicte amb el papa.
El 21 de novembre de 1630, el senat de Venècia va fer un vot solemne a la Mare de Déu: si s'acabava la pesta que hi estava fent estralls, s'erigiria un temple imponent dedicat a la Mare de Déu. Segons recullen les cròniques, des d'aquell precís moment no es van tenir més notícies de víctimes de la pesta. Els venecians, doncs, van mantenir el vot i van edificar tot seguit el temple que porta el nom de La Madonna della Salute (la Mare de Déu de la Salut), d'estil barroc.
Al segle XVIII, Venècia era de les ciutats més refinades d'Europa, amb una forta influència sobre l'artl'arquitectura i laliteratura del seu temps. El seu territori comprenia el VènetoÍstriaDalmàcia, Cattaro (l'actual Kotor, a Montenegro) i part de la Llombardia. Però després de 1.070 anys d'independència, el 12 de maig de 1797, la ciutat fou conquerida per Napoleó. El dux Ludovico Manin es va veure obligat per Napoleó a abdicar. Es va dissoldre el Consell de la República Vèneta i es va proclamar el govern provisional de l'Ajuntament de Venècia. El 16 de maig de 1797 les tropes franceses ocupaven Venècia.
Amb la restauració i el tractat de Campo Formio entre francesos i austríacs, el 17 d'octubre de 1797 es posa fi a l'Ajuntament provisional de Venècia i són cedits a Àustria el VènetoÍstriaDalmàcia i les Boques de Kotor. Neix la província Vèneta d'Àustria sota Francesc I d'Àustria, amb l'entrada dels austríacs a la ciutat el 18 de gener de 1798.
A continuació de la restauració després del període napoleònic, el 9 de juny del 1815, amb el congrés de Viena, Venècia passa al Regne llombardovenecià i el 1866 passa a formar part del Regne d'Itàlia amb un referèndum esfafa en què els qui van votar anaven en cabines diferents: l'una per al i l'altra per al no. Tothom hi estava obligat a votar pel  a l'annexió.[2]
 1. Aquí teniu un poema preciós del cantautor Lluis Llach. Cerca informació sobre el mateix, penja imatges d'ell i per introduir el poema i llavors: A. Fes un resum del poema i explica'l cada quatre versos.
                           
                      
                                                          

Lluís Llach i Grande (Girona, 7 de maig de 1948) és un músic i cantautor espanyol de llengua catalana, que va pertànyer al grup dels Setze Jutges i que pot considerar-se com un dels abanderats de la Nova Cançó catalana. La seva cançó més popular i més compromesa ha estat L'Estaca composta l'any 1968, que Jacek Kaczmarski va adaptar com a himne no oficial del sindicat polonès Solidarnosc, i que es va convertir en 1997 en l'himne oficial del club de rugbi Union Sportive Arlequins Perpignan ( Unió Esportiva Arlequí de Perpinyà) de Perpinyà (França) . També ha estat la cançó de la Revolució tunisiana en 2011. per les diferents prohibicions que li van fer per poder interpretar les seves cançons durant la dictadura franquista, va haver d'exiliar-se durant un temps a París. Al setembre de 1979 és el primer cantant no operístic, que va actuar per primera vegada al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, ​​per presentar Somniem.  Al juliol de 2015 es va sumar al projecte sobiranista de Junts pel Sí, coalició creada per participar en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre amb l'objectiu de contribuir al procés de declaració d'independència i va participar en les eleccions liderant la llista de la formació per la circumscripció de Girona. Des d'octubre de 2015 és diputat al Parlament de Catalunya.       


(resum poema)

El poema trara de la pau i de que em de intentar no crear guerres per tenir un món molt millor.




    B. En quina persona està escrit, en primera o en tercera? 



en primera persona.

Aquest fet fa que el poema sigui més subjectiu o més objectiu?



objectiu

                                                                     C. Quin és el tema del poema?

la pau.


                                                                     D. Analitza'l formalment com tu ja saps.



rima asonant.

                                                                     E. Opinió personal.



Trop que es un bon poema perque la pau sempre es nesecita.
La pau es nesesaria perque hi ha moltes guerres que no hi toquerien seri i per tenir un món millor.





                                                          





Jo hi sóc només si tu vols ser-hi,(9)


no tinc altra veritat,(7)


ni enganys ni cap gran misteri,(8)

si tu hi vas, també hi vaig.(8)
No tinc país(3)
sense tu,(3)
tampoc tinc demà...(5)
així doncs per sempre(6)
mantinc el repte,(5)
només si hi vas jo hi vaig.(6)



Jo hi sóc si també vols ser-hi(8)


tan sols per fer un camí junts,(8)

pel goig de seguir petjades(8)
que ens han dut molt lluny.(5)
Pel plaer d'un demà que engresqui(8)
perquè ens hi trobem a gust(7)
refent l'art de viure(7)
poder conviure(5)
el somni d'un món més just.(7)
Lluis Llach

Poesia i crisi

Per què no afegir poesia a tota aquesta situació de crisi? Pens que necessitam la poesia avui més que mai. Escoltem la veu de les paraules, escoltem els poetes. Entre tant de número i balanç, entre la fredor de la tècnica i la mecànica, entre la solitud i el companyerisme, entre... La poesia social està present i té molt a dir, no sols criticar i denunciar determinades situacions, també donar un raig d'il·lusió, esperança i compromís per un futur millor.

Anti-crisis

Que de la noche al aire sus suspiros
y que salga el sol de cada día.
Que no está la cosa para más sorpresas
de esas que hunden al mundo en la miseria.

Que hay que cambiar los pensamientos negativos,
apoyar el hombro sin requiebro
para salir de este embiste
donde estamos consumidos.

Que hay que abrir las ventanas
para alzar la voz y llegar bien lejos;
razones son suficientes
para matar a esta crisis
que el hombre mismo se ha inventado.


Dar la cara
(Carlos Gargallo)

Cuando todo esto desaparezca
y la luz vuelva a raudales.
Cuando suba el telón
con obra renovada
y reaparezca la ilusión
que quedó perdida,
entonces,
caminaré cogido de la mano
de un arco iris de mil colores.

No quedará penumbra
por los rincones de la casa,
ni lágrimas que ahora inundan
el corazón triste
de pena en el alma.

Salir corriendo
no ayuda,
mejor si acaso, dar la cara.
Les il·lustracions són de Julia Freund.

1. Explica el contingut dels dos poemes. De què parlen? En quina persona estan escrits? Tracten un tema d'actualitat?

Parlen en primera persona 

2. Fes-ne un resum per estrofes de cada un d'ells.

ANTI-CRISIS.

Que salga el sol cada día, que no pasen cosas malas

Cambiar los pensamientos negativos, que nos ayudemos unos con los otros para dejar de estar en la crisis.

Tenemos que seguir adelante para librarnos de la crisis.


 DAR LA CARA.



3. Són positius o negatius? Per què?

positius. Perquè te ensenyen de que as de fer per enfrentarte a un problema.

Vacances!


             


                 1. Explica el que tens pensat fer aquesta setmana santa. Segueixes alguna tradició?

Jo encare no se que fer sera lo que vengui perquè jo vaix fent les coses segons el dia que sigui pero

divendres, 18 de març del 2016

Como escribir una descripción (Pasos y ejercicios)

Escrito por Diego el Jueves 21 de abril del 2011
La descripción es un recurso literario que permite caracterizar un objeto, un paisaje, una persona o un animal.
Para escribir una descripción debes tener en cuenta:
  • Lo que registras a través de los sentidos: “Una luz dorada brota de gigantescas esponjas”.
  • Los datos que te proporcionan tus sensaciones internas: “Saltando de roca en roca refrenábamos nuestro impulso”.
  • Las acciones que realizan personas o animales: “Duros corales blancos se enmarañan en matorrales”.
Recuerda que una buena descripción exige:
  • Observación del objeto, persona, animal o paisaje a describir.
  • Selección de las cualidades más importantes para evitar una excesiva enumeración.
  • Organización y composición a partir de las características seleccionadas.

Ejercicio: Observa atentamente la siguiente imagen



1) Realiza una lista de los elementos que la componen. Luego agrega a cada uno de los objetos adjetivos que los caractericen.
Por ejemplo: el cielo –> luminoso, claro

Hierba -verde y amarilla.
Girasoles - grandes y preciosos.
Arboles -  de colores: naranja, verde, amarillo y rojo. 
Cielo - nublado y gris.

Escribe una descripción y colócale el titulo que la imagen sugiera.

LO COLORIDO

En primer plano a la izquierda se puede ver dos girasoles grandes, preciosos y dorados con hojas grandes y verdes. En segundo plano en la parte inferior se puede ver una hierba corta, verde y amarilla. Al fondo de la imagen se puede ver un bosque de colores: verde, amarillo, naranja y rojo. Se observa también un cielo nublado y gris.

2) Dados los siguientes sustantivos y adjetivos, utilízalos en un ejercicio de descripción. No es necesario que los ubiques en el mismo orden en que aquí aparecen.
Cielo, zapatillas, amarillo, sorprendente, gusanos.
Las nubes del sorprendente cielo amarillo tienen forma de gusanos con zapatillas.

3) A veces ciertos hechos provocan sensaciones que solamente nosotros sentimos. 
Por ejemplo: El maestro me pidió el trabajo y yo sentí que mi estómago se retorcía como una goma de mascar.

 ¿Recuerdas que te haya ocurrido alguna vez algo parecido?. Realiza una breve narración , en donde se incluya especialmente la descripción de estas sensaciones internas.

Un día en el cole el tiempo de patio me hablaron de amor y note una sensación en el estomago, como si quisiese vomitar.

dijous, 17 de març del 2016

 
 



         1. Cerca una imatge de l'obra de Goya La família de Carles IV i respon les preguntes:

                           
 
 
 
      -Qui són els dos personatges centrals?
 
 
El rei i la reina.
                               
  -Què destaca Goya de la indumentària de les dones?




Tota la riqueza que duen damunt.
 
 -I de la indumentària dels homes?

                                                            

Totes les conmemorecions que duen.








 
 
-On és el pintor? Està il·luminat? 
 
Está derera del tot, no esta iluminat.
 


Inhala alegria






     1. Cerca informació sobre els contes. Definició i característiques generals. Després en cerques un i el penges al teu blog amb un resum del mateix.




Un conte és una narració escrita en prosa, generalment breu. Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte, en tant que gènere (o subgènere) literari, té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i, a diferència de la novel·la, presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Té una il·lustre tradició escrita de segles, a la qual caldria afegir una important tradició oral.
El conte pot presentar diverses i diferents formes:
Els contes tradicionals vénen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i a ensenyar una lliçó moral. També se'ls coneix com a contes de fades o conte popular. Els contes populars es caracteritzen per l'ús d'un llenguatge molt col·loquial i de diverses fórmules d'encapçalament i d'acabament: Una vegada hi havia..., Temps era temps..., I van ser feliços i van menjar anissos, Catacric-catacrac, conte acabat... etc.

  • Els "exemples" procedents de l'edat mitjana, utilitzats pels predicadors també amb un clar objectiu alliçonador.
  • La "faula" o "apòleg", en què els protagonistes són animals que també donen una lliçó moral. En trobem ja exemples al segle VI aC amb Isop.
  • Els "fabliaux", que eren contes còmics i satírics, com a tall d'exemple tenim el Decameró de Boccaccio i Contes de Canterbury de Geoffrey Chaucer.
  • El "lai", conte amorós amb elements fantàstics. En són molt coneguts els Lais de Maria de França.
El conte literari, en canvi, es distingeix d'altres formes narratives com la novel·la bàsicament per l'extensió (s'acostuma a prendre com a mesura el fet que es pugui llegir d'un sol cop, per bé que els límits no en són exactes). Julio Cortázar el defineix pel seu efecte, mentre que el conte és d'efecte únic, ja que s'explica una història, en la novel·la la voluntat és més global.
El conte ofereix, en la seva estructura sintètica, una gran intensitat en la trama. Cal que l'autor domini els registres, l'argument, els personatges, tots els aspectes de la creació, ja que en la síntesi és més fàcil d'advertir-hi els errors; per tant, el gènere demana més atenció i mestratge per part de l'escriptor. Ateses aquestes característiques d'especificitat i síntesi, el conte ha donat tot sovint mostres d'una rara i fascinant bellesa fruit de la meticulositat de l'autor.
Amb tot, històricament, el conte ha estat una molt bona manera de perpetuar la tradició literària en temps de guerra, així com ho feia la poesia. La seva poca extensió facilitava la distribució clandestina en temps de guerra, com ara durant la Guerra Civil espanyola, o prohibició lingüística, per exemple durant el règim dictatorial del franquisme. També en l'exili ha tingut una gran importància, puix que era més fàcil de publicar contes que novel·les; era viable de fer-lo aparèixer en revistes o petits facsímils més còmodament distribuïbles.



    2. Explica el conte que més t'agradi i per què. Pensa a penjar imatges de tot.


ELS TRES PORQUETS

Conte la historia de tres porquets que cada un construeix una casa per protegirse de el llop ferotge. El més petit la va contruir de plla, el mitja de fusta i el mes gran de ciment. Quan ja están contruedes apareix el llop ferotge. El llop ferotgeva intentar entrar a la casa de el porquet mes petit, va tocar la porte i el porquet no li deixave entrar. Quan el llop va veure que no li deixava entrar va dir:

- Bufare i bufere i la casa derrivare i va bufar molt fort que la casa va derrivar.

Despres va enar a la casa del porquet mitja, va tocar la porte i el porquet mitja no li va dexar entra i el llop va dir:

- Bufare i bufare i la casa derrivare i va bufar tan fort que la casa va derrivar.

Va enar a la casa de el porquet mes gran, va tocar la porte i el porquet no li va deixar entrar i el llop va dir:

- Bufare bufare i la casa derrivare i va bufar i va bufar peró la casa no va derivar i va seguir bufant i la case seguía en peu, va veure la xemeneia i va voleri entrar pero el porquet va ensendre el foc i va fer fore el llop.






dilluns, 14 de març del 2016


Ovidi Montllor


1. Cerca informació sobre qui era Ovidi Montllor. Explica la seva vida i quin tipus de cançons va fer.

Ovidi Montllor i Mengual, conegut artísticament com a Ovidi Montllor, (Alcoi4 de febrer de 1942 Barcelona10 de març de 1995) fou un actor i cantautor de la Nova Cançó valencià, amb una extensa trajectòria professional, que comptà amb 12 àlbums editats i amb la participació en mig centenar de pel·lícules, 30 muntatges teatrals i diversos programes televisius. 
Fill d'una família de classe obrera de l'Alcoi de postguerra, era el més gran de tres germans. De caràcter malaltís, aprofitava per a llegir les obres que el seu oncle li havia deixat en exiliar-se. Encara no havia complert 12 anys quan va haver de deixar l'escola per les necessitats econòmiques familiars. S'hagué d'espavilar en el món laboral treballant en 36 oficis diferents com mecànic, adroguer, venedor ambulant, obrer tèxtil, cambrer, pastor, picapedrer, reporter o comptable. Per combatre les desigualtats que havia observat, quan es traslladà a Barcelona el 1959 s'integrà al Partit Socialista Unificat de Catalunya(PSUC) i després al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC)
Inicià la seva carrera artística en el món del teatre el 1965, el 1967 aprengué a tocar la guitarra de forma autodidacta i el 1968 començà a cantar professionalment i enregistrà el seu primer disc, La fera ferotge, una crítica a l'obsessió del franquisme per l'ordre, la lluita desigual de l'antifranquisme, i la passivitat de les classes mitjanes. Aquest disc el vinculà amb la Nova cançó i inicià diversos concerts amb Toti Soler.

A partir del 1968, començà a interpretar poemes musicals d'autors com Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu,Pere Quart, Josep Maria de Segarra, entre d'altres. Açò, més tard, el relacionaria amb la Nova Cançó, un moviment artístic musical que va nàixer durant el franquisme i que pretenia impulsar la llengua catalana mitjançant un llenguatge reivindicatiu. La divulgació de l'obra de poetes catalans va ser una de les constants de la seva vida, i juntament amb Raimon, Francesc Pi de la Serra i Lluís Llach, les seves cançons van ser referents de l'antifranquisme fora de l'àmbit catalanoparlant. El govern autonòmic valencià el va silenciar i fou vetat a Radiotelevisió Valenciana.

2. Penja la lletra de dues de les seves cançons i explica-les.


La fera ferotge

(Ovidi Montllor)

Per ordre de l'Alcalde
es fa saber a tothom
que una fera ferotge
del parc s'escaparà.

Es prega a les senyores
compren força aliments
i no surten de casa
fins que torne el "bon temps".

Tot el que tinga cotxe
que fota el camp corrent,
i se'n vaja a la platja,
a la torre o als hotels.

L'Alcalde s'encarrega,
fent ús dels seus poders,
de la fera ferotge
deixar-la sense dents.

El que això no acompleixca
que no es queixe després
si per culpa la fera
ell rep algun torment.

Jo que no tinc ni casa,
ni cotxe, ni un carret
em vaig trobar aquell dia
la fera en el carrer.

Tremolant i mig mort:
-Ai Déu, redéu, la fera!
I en veure'm tan fotut
em va dir molt planera:

-Xicot, per què tremoles?
Jo no te'n menjaré.
-I doncs, per què t'escapes
del lloc que tens marcat?

-Vull parlar amb l'Alcalde
i dir-li que tinc fam,
que la gàbia és petita,
jo necessite espai.

Els guàrdies que la veuen
la volen atacar,
la fera es defensa,
no la deixen parlar.

Com són molts i ella és sola,
no pot i me l'estoven.
I emprenyats per la feina,
a la gàbia me la tornen.

Per ordre de l'Alcalde
es fa saber tothom
que la fera ferotge
ja no ens traurà la son.

I gràcies a la força
no ha passat res de nou,
tot és normal i "maco"
i el poble resta en pau.

Lliçó de sumes i verbs
Un moment!
No ens precipitem.
Primer pensem.
Jo pense,
tu penses,
ell pensa,
nosaltres pensem,
vosaltres penseu,
ells pensen.
Tots hem pensat, ja?
Llavors cal que fem,
no estiguem parats.
Jo pense...
què fas?
Tu penses...
què fots?
Ell pensa...
què fot?
Nosaltres pensem...
què fotem?
Vosaltres penseu...
què feu?
Ells pensen...
Bé. Llavors:
Fem, fem, fem i callem,
fem, fem i callem.
Home, jo...
I jo...
I jo...
I jo...
Un més un
són dos.
Dos més un
són tres.
Tres més un
són quatre.
Doncs, xiquets,
no deixem
que ho faça un altre. 


3. Què vol dir aquesta frase dita per ell: Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer.

significa que em de treure els nostres fruits

4. Què és el que més t'ha cridat l'atenció de la seva vida? Per què? Resumeix en tres línies el seu pensament sobre la vida.




Redacció



        1. Explica com ha anat el teu cap de setmana. Comença per explicar el divendres horabaixa, el dissabte i el diumenge. Mínim 20 línies.

En acabar les classes del divendres, vaig anar a ca meva per dinar de sopa per recuperar les energies del dematí. Tot seguit vaig anar a repàs per fer els deures i així tenir el cap de setmana lliure. Quan vaig sortir de repàs vaig anar a caminar tot sol per Porto Cristo durant unes tres hores, a les set vaig tornar a ca meva i vaig tornar a sortir amb la meva mare, varem anar pel moll, al cap d'una hora varem tornar i varem sopar. En acabar em vaig fer les dents netes i vaig anar a dormir.
El dissabte em vaig despertar amb molta energia perquè vaig dormir fins a les dotze, em vaig vestir i vaig partir a correr fins a l'hora de dinar. Tot seguit, vaig tornar a correr fins a les vuit del vespre. Després, vaig anar a sopar a casa d'uns amics de Sant Llorenç, varem sopar d'hamburgueses amb patates i diferents refrescs per beure. En acabar de sopar varem mirar un poc la televisió i ens varem anar. Vaig fer-me les dents netes, em vaig posar el pijama i vaig anar a dormir.
Em vaig despertar prest, a les vuit i mitja perquè venia gent a les deu, per passar el dia i vendre'ns una caravana. Vaig anar a berenar, rentar-me les dents, vestir-me, pentinar-me i posar-me colònia... Quan em vaig arreglar, vaig anar a esperar-los a la camada perquè faltaven tres minuts. Varen arribar i els vaig obrir la barrera, varen aparcar el cotxe amb la caravana i varen baixar, els vaig ajudar a baixar els instruments per fer el dinar i varem entrar dins la casa. Erem: els meus pares, el meu germà Tomeu, la meva amiga Aina Maria, el seu germà Biel, els seus pares i jo. jo vaig estar amb n'Aina Maria, el meu germà amb en Biel i els meus pares amb els seus pares. N'Aina Maria i jo miràvem la televisió, en Tomeu i en Biel jugaven a la ps3 i els pares xerraven de la venta de la caravana. Va arribar l'hora de la picada i el dinar; de primer plat varem menjar canelons i de segon paella. Varem passar el de cap vespre jugant amb un patinet de dues rodes i li vaig ensenyar a muntar a n'Aina Maria.
Va ser molt divertit.

divendres, 11 de març del 2016


  1. Fes la sinopsi de la pel·lícula que hagis vist durant aquestes vacances. Acompanya-la d'imatges.
la pelicula que e vist es  the mecanic tracta sobre un  asesi  a sou que traballa per a bandas criminals organizadas  en aquesta pelicula un asesi a sou te que matar a nel seu propi jefe per que se lo requireix un altre miembro de una altra banda despres de aberlo matat el seu fill que mantenia mol poca relacio con su padre aberigua que el asesi de el seu pare es el seu mestre el que le a enseñat el secrets de la profesio quan sap aixo intenta se sinar lo fent que el deposit de la gasolina estallipero consqueix escapar i matar a el seu alumne el seu pupil fent rebentar un coxo
   2. Lèxic - Els sinònims i els antònims
1. Busca un sinònim de les paraules en negreta d‟aquest text:

Història del creixement econòmic a Mallorca 1700-2000, llibre de Carles Manera, ha estat guardonat amb el IX Premi Catalunya d’Economia, que atorga la Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el suport de Caixa Catalunya. L’estudi trenca amb l’escassa investigació sobre la història de la realitat econòmica de Mallorca i esvaeix la típica visió de l’illa com a paradís turístic. En l’obra es pot veure l’evolució econòmica de l’illa balear durant tres segles, des de les dificultats en temps de l’absolutisme de Felip V i la pèrdua de poder del nobles amb el creixement del pes dels comerciants, fins a l’època de la industrialització, en què s’observa el dinamisme que ha caracteritzat sempre Mallorca.
Dossier Econòmic de Catalunya, 10/10/03 

 guardonat:premiat
 atorga:donar
 escassa:poca
 esvaeix :difumina
 dificultats :complicacions
 època: edat
 observa:aten