dijous, 25 de febrer del 2016

Comprensió lectora




                                                     

                        ABANS QUE SIGUEM RES                             

                             (Et dono les ganes de viure que duc al fons d'aquestes butxaques)
Et dono les paraules que no t’he dit, per si les goses llegir, i un tros de paper per si volguessis escriure’m. Et dono un paraigua, per si plou i has d’anar a algun lloc i no hi ha prou balcons que et facin d’aixopluc. Uns mitjons gruixuts perquè no caminis descalç per aquest terra glaçat. Et dono una nit que duri vuit llunes. Una mica de la meva veu, per si mai et falla la teva. Un nosaltres cosit amb les mans de dos aprenents. Una cançó senzilla que puguem cantar tots dos sense perdre el ritme, ni el compàs. Et dono les ganes de viure que duc al fons d’aquestes butxaques.  

Regala’m, si et va bé, una engruna del teu temps. Un vespre de març passejant per Calafell. Un dissabte on, en una ciutat nova, sortim de festa fins que surti el sol. Que siguin els teus llavis i les teves mans els que em diguin bon dia. Un matí fent el cafè, on despentinats remenem calaixos buscant el sucre o baixem al supermercat per comprar la llet. Que tornem al llit i des de la finestra vegem com s’enfilen els roures i les alzines. Gairebé en podem tocar les branques si ens hi apropem i allarguem la mà. Que fem l’amor lentament. Que la intensitat ens faci d’embranzida. Tant és el que arribarà demà, ja ho veus, ni tinc presses ni duc cap rellotge al canell.
El que voldria compartir potser morirà abans de ser. Un sastre amb bon ofici haurà de descosir-nos. Tancaré la finestra, i la branca del roure serà orfe d’estornells. Davant del vidre, xiularé la cançó com si l’haguéssim fet nostra.

    Gemma Ventura Farré
     1. Fes un resum d'aquest text.

 ofereix coses i demana a la seva parella li ofereix coses per compartir. Li ofereix coses per fer a la vida. I li demana coses per fer junts, per divertirse, per estimarse i per dirse lo molt que es estimen.

     2. Escriu el tema en una sola paraula.
 

amor.
  
     3. A qui li podries dirigir aquestes paraules del teu entorn familiar o d'amics? Per què?


 Ala meva parella. per què es una declaració de amor. 

     4. Explica què intenta dir l'autora amb aquesta frase: "Et dono les ganes de viure que duc al fons d'aquestes butxaques". Justifica la teva resposta.


Significa que vol compartir les ganes de fer coses amb ella. Per què jo e esperimentart l'amor i e sentit totes les coses que diu.

dilluns, 22 de febrer del 2016


Comentari d'un poema



I TANMATEIX
I tanmateix, (4)
si no demostram, (5)
ferventment, (3)


que estimam (3)


a qui estimam, (4)


de què serveix fer-ho? (6)
No podem deixar pansir (7)
els sentiments (4)
en aquest grotesc oblit, (7)
com quan no deixam podrir (7) 
la fruita madura al rebost (7)
i ens la menjam (4)
perquè no s'acabi de perdre (8) 
del tot. (2)

Que ploguin llavors sinceres... (8)
Antònia Lladonet 
Fotografia: Chema Madoz


1. Penja una imatge representativa del poema.




2. Tema del poema.


Els sentiments


3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
(mirar el poema)


Rima assossant, 15 versos.


4. Cerca al diccionari les paraules en negreta del poema i escriu-ne el significat. Relaciona el significat amb el contingut del poema: ferventment, pansir, grotesc, llavors.


ferventment: Amb ganes.

pansir: Un vegetal tendre, dessecar-se.

Grotesc: Que fa riure per la seva estranyesa, extrema lletjor, absurditat.

Llavors: Germen pluricel·lular, sovint tancat dintre d’un fruit, que, un cop madura i es desenvolupa en condicions adequades, dóna naixença a una planta.

5. Fes un resum del significat del poema en general.


Si no deim els nostres sentiment no serveix de res tenir-los.

6. Què vol dir l'expressió "grotesc oblit"? Justifica la teva reposta.



Es una cosa que oblides absurdament, perquè si et oblides no serveixen de res els sentiments.

7. Opinió personal.

El poema te la rao sobre els sentiments, perquè els sentiments s'han de dir perquè a la gent li agrada saber el que pense la gent de tu.

Investigació sobre els recursos naturals a la UE. Socials tema 6



               1. Explica la mineria, les fonts d'energia i l'aigua a la Unió Europea i, en concret, a Espanya i a les Illes Balears?



               2. De quin mineral energètic hi ha més reserves a Europa?



               3. Hi ha petroli al territori de la UE? On? Quin futur té?



               4. La UE és deficitària o excedentària en petroli?



               5. Consideres que Europa té un problema de disponibilitat d'aigua? Quines són les zones més afectades?



               6. Quines alternatives suggereixes per evitar la dependència d'Europa del petrili i del gas natural d'altres països.


Ciències socials tema 6


    1. Què és l'OPEP i quin objectiu té?

L'Organització de Països Exportadors de Petroli

Els països productors intenten controlar i regular el mercat del petroli.

    2. Com es transporta el petroli?

Es transporta a partir de gasoductes i oleoductes o vaixells especialitzats que, de vegades, provoquen desastres ecològics.

    3. Explica les energies convencionals i les alternatives. Quins avantatges i inconvenients presenten les energies convencionals? i les alternatives?

Tèrmica, hidroelectrica i nuclear.

Molts de els recursos que s'utilitsen no són renovables (carbo, gas natural, urani... ), molts de països han d'importar les matèries primeres per produir electricitat (Japó o Espanya).
Causen  problemes ambientals.



Solar, eòlica, biomassa, mareomotriu i geotèrmica. 

Encara que aquestes són fonts renovables i no contaminen presenten alguns problemes: depenen de la ntura, requereixen elevades invercions, el rendiment es baix i resulta difícil acumular l'energia que produeixen. 

    4. Quins són els països que consumeixen més energia elèctrica, els desenvolupats o els subdesenvolupats? Per què?

Els desevolupats perquè tenen un un major avans tecnologic.

La descripción

 Teoría:

La descripción
Describir es explicar, de forma detallada y ordenada, cómo son las personas, los lugares o los objetos. La descripción sirve sobre todo para ambientar la acción y crear una atmósfera que haga más creíbles los hechos que se narran. Muchas veces, las descripciones contribuyen a detener la acción y preparar el escenario de los hechos que siguen.
LA RONDALLA
Rondalla Al fondo de la plaza se elevaba el Ayuntamiento, un edificio encalado, con un largo balcón en el primer piso y ventanas enrejadas en la planta baja. Junto al portalón de piedra, en letras doradas, se podía leer la inscripción CASA CONSISTORIAL.Cerraban la plaza las fachadas encaladas de unas doce casas de dos pisos, con sus balcones y ventanas repletos de geranios y claveles. En los balcones iluminados, y junto a las puertas de las casas, había grupos de personas de todas las edades, con expresión atenta e ilusionada.
Las miradas de todo el pueblo se dirigían hacia un tablado que habían levantado en el centro de la plaza, delante del Ayuntamiento. Sobre el tablado, y a la tenue luz de las farolas, la rondalla animaba con su música la húmeda y calurosa noche de julio. Sentados junto al tablado, los niños escuchaban embelesados. En lo alto brillaban las estrellas.

Cómo se hace una descripción
  • Hay que observar con mucha atención y seleccionar los detalles más importantes.
  • Después de seleccionar los detalles, hay que organizar los datos siguiendo un orden:
    - De lo general a lo particular o al contrario.
    - De los primeros planos al fondo o al contrario.
    - De dentro a fuera o al contrario.
    - De izquierda a derecha o al revés.
  • Al describir hay que situar los objetos en el espacio con precisión. Se usarán expresiones como a la derecha, junto a, al fondo, detrás de, en el centro, alrededor...

Cómo se describe un lugar
Al describir un paisaje o un lugar cualquiera, los escritores suelen presentar primero una visión general del lugar. Después van localizando en ese lugar los distintos elementos (los pueblos, los montes, el río...) utilizando palabras que indican situación en el espacio. Procuran transmitir la impresión que produce el lugar: alegría, tristeza, misterio, terror...
Descripción de una cueva (Pío Baroja)
A la izquierda se abría la enorme boca de la cueva, por la cual no se distinguían más que sombras. Al acostumbrarse la pupila, se iba viendo en el suelo, como una sábana negra que corría a todo lo largo de la gruta, el arroyo del infierno, "Infernuco-erreca", que palpitaba con un temblor misterioso. En la oscuridad de la caverna brillaba, muy en el fondo, la luz de una antorcha que agitaba alguien al ir y venir.
Unos cuantos murciélagos volaban a su alrededor; de cuando en cuando se oía el batir de las alas de una lechuza y su chirrido áspero y estridente.

Cómo describir un objeto
La descripción de objetos dirigen la atención del lector hacia detalles importantes y dan verosimilitud al relato.
Para describir un objeto se detallan sus rasgos característicos: forma, tamaño, impresión que produce... Y si el objeto tiene diferentes partes, se enumeran y detallan ordenadamente.
En las descripciones de objetos suelen emplearse términos específicos; por ejemplo, en la descripción de un reloj de pared se usan palabras como caja, esfera, manillas, pesas, péndulo...
Descripción de un pozo (Rafael Sánchez Ferlosio)
Lo más importante del jardín del sol era el pozo. Tenía un brocal de piedra verde y un arco de hierro forjado para la polea. La polea era de madera y chillaba como una golondrina. El cubo era también de madera, sujeto por aros de hierro, como las cubas, y pesaba mucho. El pozo era muy hondo y tenía un agua muy clara.
Un método para describir objetos consiste en comparar un objeto con otro. Al comparar podemos utilizar dos tipos de rasgos:
  • Los rasgos diferenciales de cada objeto. Son las características que distinguen a unos objetos de otros.
  • Los rasgos comunes a las cosas que comparamos. Son las características que hacen que podamos agrupar a los seres en clases.
Para comparar hay que tener en cuenta lo siguiente:
  • Se deben comparar variables análogas. Al comparar objetos podemos observar el tamaño, la forma, la materia, el precio, la procedencia...
  • Se deben indicar las semejanzas y las diferencias.
  • Se deben ordenar la comparación. Primero las semejanzas y después las diferencias o al contrario.
El violonchelo y el violín
El violonchelo es, como el violín, un instrumento de cuerda. Su forma es similar y ambos se tocan con ayuda de una varilla o arco. Estos dos instrumentos se diferencian por su tamaño y su sonido. El violín es pequeño y su sonido es suave y agudo, mientras que el violonchelo es grande y de tonalidad muy grave.

Describir un proceso
Describir un proceso es exponer ordenadamente las fases del mismo, indicando qué sucede en cada fase y cómo sucede.
Como se hace un periódico
1.- Documentación. Los reporteros locales y los corresponsales en otras poblaciones acuden al lugar de los hechos, obtienen información y hacen fotografías y planos del lugar.
2.- Transmisión. Los periodistas y las agencias internacionales transmiten las noticias a la redacción del periódico por una vía rápida (teléfono, teletipo, fax, correo electrónico...).
3.- Redacción. Los redactores seleccionan el material recibido y redactan noticias, artículos de fondo y editoriales. También escogen el material gráfico.
4.- Fotocomposición. Los textos se escriben en los ordenadores, se corrigen y se distribuyen en la página, confeccionando así una maqueta, que se fotografía.
5.- Obtención de películas y planchas. Se obtienen los negativos de las fotografías de cada página y con ellos se impresiona una plancha plana de aluminio.
6.- Impresión. Finalmente, a partir de la plancha, se imprimen los periódicos en la prensa. Ya están listos para su distribución.
La descripción de un proceso debe ser clara y ordenada . Se debe seguir el siguiente orden:
  • Primero de indica de qué proceso se trata y cuál es su finalidad.
  • Después se detallan los elementos, materiales o instrumentos que forman parte del proceso (personas, máquinas, materiales, herramientas...).
  • Finalmente se explica cómo se desarrolla el proceso. Se divide en fases y se exponen las operaciones que se realizan en cada una. Se deben utilizar palabras que indiquen el orden de las operaciones.
  • Si es posible, se explica para qué se realiza cada operación.

Descripción de personas
Hay varias formas de describir a una persona. Según se describan sus rasgos recibe distintos nombres.
Prosopografía Es la descripción de los rasgos físicos de la persona, de su apariencia externa.
Etopeya Es la descripción de rasgos psicológicos o morales del personaje: su manera de ser, de actuar, su carácter.
Retrato Es una descripción combinada en la que se describen las características físicas y morales de la persona. Une la prosopografía y la etopeya.
Caricatura Es un tipo de descripción en la que los rasgos físicos y morales de la persona se presentan de manera exagerada, acentuando los defectos.

Cómo se hace una prosopografía
Lo más importante es observar atentamente a la persona y seleccionar y anotar los rasgos físicos que la caracterizan. Los rasgos más importantes son los que se refieren al rostro, al aspecto general y al vestido.
Antes de hacer la prosopografía hay que tener en cuenta estas normas:
  • Es necesario seguir un orden al ir "pintando" al personaje. Se debe comenzar por el aspecto general y después dar detalles concretos.
  • Se debe presentar al personaje en acción para que cobre vida, describiendo sus movimientos.
  • Es conveniente reflejar nuestros sentimientos hacia el personaje (ternura, admiración, aversión...).
  • Hay que elegir el tono de la descripción: un tono serio, irónico, burlón.
Retrato físico de Momo (Michael Ende)
En verdad, el aspecto externo de Momo era un poco extraño y tal vez podía asustar algo a la gente que da mucha importancia al aseo y al orden. Era pequeña y bastante flaca, de modo que ni con la mejor voluntad se podía decir si tenía ocho años o ya doce. Tenía el pelo muy ensortijado, negro como la pez, y parecía no haberse enfrentado nunca a un peine o unas tijeras. Tenía unos ojos muy grandes, muy hermosos y también negros como la pez y unos pies del mismo color, pues casi siempre iba descalza.

El retrato
Normalmente, cuando describimos a una persona, no sólo nos referimos a su físico, sino que intentamos reflejar su forma de ser y de actuar, y también lo que nosotros pensamos de esa persona. Describir a una persona reflejando sus sentimientos, sus costumbres y todo lo que forma su personalidad es un retrato de carácter.
Para hacer un buen retrato y que éste sea completo hay que tener en cuenta:
  • Observar y seleccionar los rasgos más destacados de la persona, tanto físicos como de carácter.
  • No acumular demasiados rasgos, sólo los más característicos.
  • Describir los rasgos en orden. Primero los físicos y después las cualidades, la forma de actuar, etc.
  • Presentar al personaje en una ambiente, para que cobre vida y sea más creíble.
  • Elegir bien las palabras y utilizar recursos expresivos para dar viveza y fuerza a la descripción.
RECURSOS EXPRESIVOS PARA DESCRIBIR
Adjetivos bajo, corpulento, delgaducho, alegre, cariñoso, huraño, tímido, inquieto, dulce...
Comparaciones Se movía como un pato. Su pelo parecía de oro. Sus ojos eran negros como la pez.
Imágenes Luis es una ardilla. Celia es un verdadero ciclón.
Metáforas Entre sus labios lucía una hilera de perlas.
Ejemplo de retrato (Camilo José Cela)
Mi padre se llamaba Esteban Duarte Diniz, y era portugués, cuarentón cuando yo niño, y alto y gordo como un monte. Tenía la color tostada y un estupendo bigote negro que se echaba para abajo. Según cuentan, le tiraban las guías para arriba, pero, desde que estuvo en la cárcel, se le arruinó la prestancia, se le ablandó la fuerza del bigote y ya para abajo hubo que llevarlo hasta el sepulcro. Yo le tenía un gran respeto y no poco miedo, y siempre que podía escurría el bulto y procuraba no tropezármelo; era áspero y brusco y no toleraba que se le contradijese en nada, manía que yo respetaba por la cuenta que me tenía.

Arriba

Actividades:
1ª.- Describe lo que ves en la imagen con oraciones siguiendo las indicaciones.
Castillo

Escribe una oración sobre lo que ves en primer plano.
El ciervo esta comiendo al lado del camino.

Escribe una oración sobre lo que aparece en segundo plano.
El camino llega hasta el castillo.


Escribe una oración sobre lo que está al fondo, lo que está más lejos.
El sol se pone detrás de las montañas.


Escribe una oración sobre lo que ves a la izquierda de la imagen.
los arboles verdes hacen sombra.


Escribe una oración sobre lo que ves a la derecha de la imagen.
La mariposa vuela libremente.


2ª.- Elige un objeto común y descríbelo de forma original y sorprendente como para crear una adivinanza. Utiliza tu imaginación y no olvides poner la solución. Ejemplo:
Ahí se cuelgan señores
y señoritas de distintos colores;
también colgamos animales
que han sido cazados por mortales.
El Capitán Garfio es su pariente
y cuando se cierra la puerta,
se quedan a oscuras de repente.

Blancos son,
amarillos algunos,
los usas todo el día,
y pueden hacer mucho daño.
+
Solución:
Los dientes.

3ª.- Infórmate sobre cómo se hace un recipiente de barro y describe todo el proceso como se te indica más arriba.


4ª.- Completa el cuadro con los datos de la prosopografía que va a continuación.
Texto de Juan Valera
Era Rosita perfectamente proporcionada de cuerpo: ni alta ni baja, ni delgada ni gruesa. Su tez, bastante morena, era suave y finísima, y mostraba en las tersas mejillas vivo color de carmín. Sus labios, un poquito abultados, parecían hechos del más rojo coral, y cuando la risa los apartaba, lo cual ocurría a menudo, dejaba ver, en una boca algo grande, unas encías sanas y limpias y dos filas de dientes y muelas blancos, relucientes e iguales. Sombreaba un tanto el labio superior de Rosita un bozo sutil, y, como su cabello, negrísimo. Dos oscuros lunares, uno en la mejilla izquierda y otro en la barba, hacían el efecto de dos hermosas matas de bambú en un prado de flores.
Tenía Rosita la frente recta y pequeña, como la de la Venus de Milo, y la nariz de gran belleza plástica, aunque más bien fuerte que afilada. Las cejas, dibujadas lindamente, no eran ni muy claras ni muy espesas, y las pestañas larguísimas se doblaban hacia fuera formando arcos graciosos.
Rosita era

Tez

Frente

Nariz

Mejillas

Boca

Labios

Encías

Dientes y muelas

Cabello

Lunares

Cejas

Pestañas


5ª.- Lee el siguiente retrato y separa la descripción de su físico de la descripción de su forma de ser.
EL TÍO LUCAS (Pedro Antonio de Alarcón. El sombrero de tres picos)
El tío Lucas era más feo que Picio. Lo había sido toda su vida, y ya tenía cerca de cuarenta años. Sin embargo, pocos hombres tan simpáticos y agradables habrá echado Dios al mundo. Lucas era en aquel entonces de pequeña estatura, un poco cargado de espaldas, muy moreno, barbilampiño, narigón, orejudo y picado de viruelas. En cambio, su boca era regular y su dentadura inmejorable. Dijérase que sólo la corteza de aquel hombre era tosca y fea; que tan pronto como empezaba a penetrarse dentro de él aparecían sus perfecciones, y estas perfecciones principiaban por los dientes. Luego venía la voz, vibrante, elástica, atractiva.
Llegaba después lo que aquella voz decía: todo oportuno, discreto, ingenioso, persuasivo.
Físicos

Morales


6ª.- Redacta tu propio autorretrato y envíamelo cuando esté perfecto. Acuérdate de escribir tu nombre.

divendres, 19 de febrer del 2016

Coneixem fotògrafs...






 1. Cerca informació sobre el fotògraf Dariusz Klimczak, la penges al teu blog. Quin tipus de fotografia fa? També has de penjar les 10 fotografies seves que més t'agradin i, davall de cada una, explica el que representa per a tu.


Dariusz Klimczak és un fotògraf polonès ( nascut a Sieradz en 1967 ) que té un interès especial per la fotografia creativa i de manipulació.


Dariusz Klimczak es va graduar a l'Escola d'Art de Zdunska Wola i es va instal·lar amb la seva família en un poble prop de Leba .

És periodista independent , pintor i aforista ( guanyador de la 7a edició del Gran Premi del Concurs de Aforismes de Nowy Targ el 2005 ) .

Porta fent fotografies des de fa 25 anys , buscant-hi estats d'ànim , metafísica , símbols universals i emocions ; i usa el color només quan la foto ho necessita.

La fotografia ha estat sempre una part important de la seva vida, però es va convertir en la seva veritable passió fa uns anys. Va ser president de FOTOSIS ( una associació de fotògrafs ) a Sieradz , i és fotògraf independent. Ha exposat les seves obres en ciutats poloneses com Pabianice , Słupsk i Ostroleka .

Prefereix els formats quadrats en blanc i negre, però no defuig el color. En les seves obres manipulades busca l'humor, la broma i els símbols universals , per intentar sorprendre i fer somriure a l'espectador que les contempli.

dijous, 18 de febrer del 2016

Chema Madoz



 Fotografia: Chema Madoz
 
1. Cerca informació sobre el fotògraf Chema Madoz, la penges al teu blog. Quin tipus de fotografia fa? També has de penjar les 10 fotografies seves que més t'agradin i, davall de cada una, explica el que representa per a tu.



Chema Madoz (Madrid1958) és un fotògraf espanyol al que l'any 2000 li va ser concedit el Premi Nacional de Fotografia. Ha realitzat nombroses exposicions individuals, tant a Espanya com a l'estranger, i el conjunt de la seva obra, a més de ser respectada per la crítica, està aconseguint unes cotes de popularitat impensables per a altres artistes contemporanis.




Chema Madoz treballa les seves fotografies únicament en Blanc i Negre com un mitjà d'oposar el ying i el yang dels elements que fotografia.
És un ganivet i que també es por mesurar coses.
Contra mes gran sigui la moneda mes pesa
Una cullera no és el mateix que una forquilla i tenen funcions diferents.
A la claveguera també es pot posar els plats i amb la pluja es renten.



És una pilota de tennis que pintant 2 cercles representa el ying i el yang

Són dos paletes de dibuix i un pinzell que representa una papallona.
El món és ple de diversió i festa.
Amb dos llapis representa com si fos un angle recte.
Quan et vas de viatge sempre la maleta et pesa molt.
Quan fumes una pipa és com si toquessis la fla
Quan et vas de viatge sempre la maleta et pesa molt. Quan fumes una pipa és com si toquessis la fla

divendres, 12 de febrer del 2016






    Cerca informació sobre la part legal de les parelles homosexuals. En quins llocs és permès que es casin? En quin lloc els és permès adoptar fills? Creus que ja està acceptat aquest tema o la societat el rebutja?


Aquest tema va ser legalitzat a l'any 2005,aquestes persones es poden casar a l'ajuntament i al jutjat.

És un dret del col·lectiu homosexual que consisteix que un nen pugui ser adoptat, i, per tant, ser legalment fill dels dos membres d'una parella composta per dues persones del mateix sexe. Actualment només és legal en un reduït nombre d'estats i territoris.

Trop que la majoria de persones com majors de edat i algunes altres no, hauria de estar acceptat perquè només és un gust són persones normals i sense cap tipus de problema.
   
  I tu? Ho tens acceptat? Per què?

Jo si, trop que hauriem de respectar aquest tema, trop que es molt fort que encara hi hagi gent que els rebutja, són persones com nosaltres sense cap defecte només que els hi agrada el mateix sexe a ell trop que no és cap problema si no que els que tenen el problema són les persones que els deixen de costat, són persones que no entenen que perquè siguis homosexual no significa que siguin persones normals.

 

dimecres, 10 de febrer del 2016

 1. Comenta aquest poema del poeta Joan Vinyoli. Què explica?

Explica la sensació d'estar enamorat.
Quan t'enamores és com si et desferrassin de la terra i estiguessis a l'espai. Degut a l'amor no pot dormir i mira les estrelles.


                         El poeta adolescent

El poeta adolescent by Joan Vinyoli
El poeta adolescent, a photo by Joan Vinyoli on Flickr.
[…]Com una rel desfent-se de la terra
cap a la llum d’inaccessibles astres,
així m’arrenca com el torb insomne
l’amor i em lliura totalment a un altre.
J.Vinyoli




  1. Cerca el significat de la paraula ingràvida. Quin significat té al poema? 

És diu del cos que té molt poc pes. Es movia delicadament amb un objectiu.


  2. Explica el significat del títol en referència al poema.


Fa referència a la nit ja que es va movent silenciosament, per deixar pas a un nou dia.

  3. Amb què identifica la casa enrunada?

Amb un refugi.

            

Eres on eres


Eres on eres by Joan Vinyoli
Eres on eres, a photo by Joan Vinyoli on Flickr.
                             Eres on eres,
et movies ingràvida, però
no sense objecte.
                            I en obrir la porta
de la casa enrunada on havíem passat tota la nit
en llits separats, eixí la matinada
silenciosa, de safrà. […]
J.Vinyoli

dimarts, 9 de febrer del 2016

1. Resume el contenido del poema. También haz un análisis formal del mismo (estrofas, versos, rima...)


   

A disfrazar la luna
(Gloria Almendáriz)
Ya está ahí el carnaval 7
y voy a pedir a la luna 9
que se deje disfrazar.
 7
La disfrazaré de pirata 9
con su parche, 4
su pañuelo 4
y una pata.
 4
¿Y si la disfrazo de princesa? 10
pero que no sea formal, 7
sino traviesa.
 5
La pondré un vestido azul 7
y un velillo de tul. 6
En la mano, un tirachinas, 8
para jugar a lanzar estrellas 10
que lleguen hasta la China.
 8
Suena el despertador 6
¡Arriba! me dice papá. 8
Miro por la ventana 7
y la luna... ya no está. 7 

La il·lustració és d'Aileen Leijten.
 
 
 
 
Una chica se imagina que es carnaval y quiere disfrazar a la luna. Va pensando de que podría disfrazarla: de pirata, de princesa... También, piensa algunos accesorios para los disfraces. Al final, se despierta y mira hacia la ventana, no ve a la luna y se da cuenta de que todo era un sueño.
 
El tipo de estrofa que encontramos en este texto es de 19 versos.
 
 La rima es la siguiente: algunos tienen rima consonante y algunos no tienen rima.

divendres, 5 de febrer del 2016


Versió moderna per Andy Warhol       
     1. Versió moderna del quadre de Botticelli per Andy Warhol. Cerca informació sobre aquest pintor, explica'n la seva vida i penja imatges de 7 dels seus quadres que més t'hagin cridat l'atenció.
Va ser un pintor estatunidenc i una figura central del moviment conegut com a pop art.
 
 

 
 2. Quina versió t'agrada més? La clàssica o la moderna? Per què?
Moderna perque te més colors i es molt diferent.

dijous, 4 de febrer del 2016




Versió detallada de la cara de la deessa

         1. Una vegada has creat el personatge, el coneixes a la perfecció i te l'has fet teu. Una vegada has escrit la història de la seva vida i el que fa en el moment de guaitar per la finestra... Ara te toca escriure els seus pensaments mentre mira per la finestra, per exemple: -Quines ganes de veure'l arribar, estic trista perquè em sent sola, etc... Deu línies, com a mínim, i tot el primera persona del singular.

Com costa d’entendre i d’assumir que el ressentiment no pot produir res de bo! Salta per ocultar el neguit d’enfrontar-nos a allò que ens convoca, en la darrera estació de l’orgull ferit. Potser ningú no ha obert la vàlvula que ens alliberi de la sofrença, o potser hi estem massa bé, tan calentons, a la vora del foc. Sempre podem dir un encara eixordador que destapi la vàlvula i ens obri el cor. Hi confiem en darrer terme; mentrestant, anem tirant i arrossegant la closca.

 
         2. Cerca informació sobre la deessa Venus. 


En la mitologia grega Afordita era la deessa de l`amor , la bellesa i el matrimoni.En la mitologia romana era Venus.L`origen era oriental, de Xipre o de les costes fenicies.Quan Cronos va tallar els genitals a Urà , gotes de la sang caigueren a mar i de les ones fecundades va neíxer la deessa jove núbil i desitjable.Era la deessa més bella i practicament ningú es podia resistir als seus encants.
Zeus la ver fer humiliar fent que s´enamorés d`Anquises de qui va tenir a Enees.Per ordre de Zeus va obligar-se a casant-se amb Hefest un déu lleig , però ella li va ser infidel amb Hermes, Adonis i Ares d´aquest a tenir un fill Enees.Afrodita va guanyar en el judici de Paris l`origen de la guerra de Troia .Les tres deesses, Afrodita, Atenea i Hera van demanar a Paris qui era per ell la mes bella de les tres.
Afrodita va seduir a Paris promentent-li la dona més bella i Paris es va deixar convèncer i la va eligir a ella .La dona més bella era Helena esposa de Menelau i Afrodita va ajudar a Paris a raptar-la.
Durant la guerra de Troia , Afrodita va ajudar als Troians i Atenea i Hera als grecs.
Afrodita tenia els seus propis festivals les Afrodisies ,que es celebraven per tot Grècia però sobretot a Atenes i Corint .En el temple d´Acrocorint , les relacions sexuals de les seves sacerdotesses eran considerades com una veneració a la deessa.
Afrodita estava relacionada amb el mar( El seu nom segurament vol dir "Surgida de l`escuma"), amb els dofins, els coloms , els cignes , les cloïsses, les vieires, les perles i els arbres de granada, poma, mirte, rosa i llima.